Portugisisk killing till Påsk

ca 2 kg Killingkött med ben (t.ex. bogstek, ben, hals)
2 gula lökar i skivor
1 dl olja
100 g smör
400 g krossade tomater
4 lagerblad
3 buljongtärning
5 dl vatten
2,5 dl vitt vin
1,2 kg potatis
Färsk persilja

Marinad

6 vitlöksklyftor, grovhackade
2 citroner
2,5 dl vitt vin
1 tsk salt

Gör så här
Blanda grovhackad vitlök, salt, citron och vitt vin till marinad. Lägg köttbitarna i en plastpåse eller en vacuumpåse och förslut. Marinera köttet i 3 timmar.
Skala potatis, skiva löken.
Blanda potatis, lök. olja, vitt vin, vatten, buljongtärningar, krossade tomater och hälften av smöret i en stor stekgryta. Lägg killingköttet ovanpå blandningen och häll över marinaden.
Ställ in grytan i ugnen och tillaga på 200° i 1,5 timme. När köttet fått färg efter ungefär halva tiden, vänd köttet och lägg på resten av smöret, så de blir brynt på båda sidorna.
Stäng av ugnen och låt grytan stå kvar i ugnen med öppen lucka ca 30 minuter.
Garnera med persilja och servera tillsammans med en sallad!


Boa Pascoa! Glad Påsk!